Hyperpigmentatie is een donkere verkleuring van de huid door een teveel aan melanine. Melanine is het pigment dat huid en haar kleur geeft. Het beschermt de huid tegen schadelijke UV-stralen en absorbeert de warmte van de zon. Maar door een overmatige productie van melanine krijgt de huid pigmentvlekken of verkleuringen.

Oorzaken:

  • Uv straling: Door een teveel aan zon maakt de huid teveel melanine aan om zich te beschermen en daardoor ontstaan donkere verkleuringen, hyperpigmentatie.
  • Hormonen: Door een teveel aan hormonen kan er melasma of zwangerschapsmasker ontstaan. Niet alleen een zwangerschap maar ook het gebruik van de anticonceptiepil, medicatie of een reactie op cosmetica kan deze vorm van hyperpigmentatie veroorzaken
  • Littekens: Hyperpigmentatie na een ontstekingsproces: dit is het donker verkleuren van de huid ten gevolge van littekens door acne of door verwonding van de huid.

Wat kun je zelf doen?

Het dagelijks insmeren van een spf is een must. Zo bescherm je je huid tegen pigmentvlekken die veroorzaakt worden door de zon. Ook in het najaar!

Bestaande pigmentvlekken verminderen?

Een kuur van de geselecteerde behandeling(en) is dan raadzaam inclusief het thuis verzorgen met aangepaste skincare.

Behandelingen